Στην σύσκεψη που συγκάλεσε χθες (Πέμπτη 19 Ιουλίου 2019) το βράδυ ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας για το θέμα της Νομικής Σχολής Πάτρας, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Διονύσης Πλέσσας.

Στην τοποθέτησή της η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είπε τα εξής:

«Να ευχαριστήσουμε τον Δικηγορικό Σύλλογο για την πρόσκληση που μας απηύθυνε και για την πρωτοβουλία την οποία παίρνει για ένα θέμα που απασχολεί την πόλη μας.

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το θέμα θα απασχολήσει την αυριανή μας συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου όπου κι εκεί θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις όσον αφορά την θέση του Δήμου και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει αυτοτελώς ο Δήμος αλλά και τις κοινές πρωτοβουλίες με φορείς της πόλης, το ένα δεν αναιρεί το άλλο,

Αυτό που εμείς θέλουμε να καταθέσουμε στην σημερινή σας σύσκεψη, είναι οι βασικές πλευρές για το θέμα αυτό και την βασική αντίληψη την οποία θα θέσουμε και αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Να πούμε λοιπόν εκ προοιμίου ότι είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση του νόμου για την ίδρυση της Νομικής Σχολής της Πάτρας. Το καταθέτουμε με μεγάλη σαφήνεια κι έτσι θα τεθεί και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι αυτή η ενέργεια εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης αποτελεί, κατά την γνώμη μας, συνέχεια της πολιτικής και της προηγούμενης. Δεν μπορούμε δηλαδή να ξεχάσουμε, οφείλουμε να θυμόμαστε ότι οι καταργήσεις και οι συνενώσεις των Σχολών πάνε κι έρχονται ανεξαρτήτως του ποιος είναι στην κυβέρνηση και βέβαια μεγάλος χαμένος σε αυτή την υπόθεση είναι οι οικογένειες και οι ίδιοι οι φοιτητές που παίζονται παιχνίδια στις πλάτες τους.

Πέρα από αυτό νομίζουμε ότι - και θα θέσουμε στην αυριανή μας συνεδρίαση – μια σειρά βασικά ερωτήματα και ζητήματα γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι η πρώτη φορά που θα μας απασχολήσουν ζητήματα σοβαρά που απασχολούν τους σπουδαστές τους εκπαιδευτικούς, γενικά τα προβλήματα που αφορούν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Πλείστες όσες φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν έρθει ζητήματα εκπαιδευτικών οι οποίοι π.χ. είναι ωρομίσθιοι ή είναι αναπληρωτές και έχουν το άγχος έβγα ψυχή έμπα ψυχή προκειμένου να διατηρήσουν την δουλειά τους, πλείστε όσες φορές έχουν έρθει και έχουν παρθεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν τους φοιτητές, αφορούν την ανάγκη να αναβαθμιστούν οι σπουδές τους, αφορούν την ανάγκη να τους παρέχονται όλα εκείνα τα εφόδια προκειμένου απρόσκοπτα να φοιτούν και να αποφοιτούν και τα πτυχία τους να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Από αυτή την άποψη νομίζουμε και οφείλουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα, μιλάμε σήμερα για την Νομική ή για οποιαδήποτε άλλη Σχολή, θα πάρουν οι φοιτητές σύγχρονες και ολοκληρωμένες σπουδές ώστε να μάθουν καλά το αντικείμενό τους; Θα βρουν δουλειά με βάση τις ανάγκες πάνω το αντικείμενο που σπούδασαν; Θα στελεχωθούν τα Ιδρύματα από αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό; Και θα σπουδάζουν όλοι και όλες χωρίς εμπόδια και φραγμούς;

Κοιτάξτε να δείτε αυτή την στιγμή στον Δήμο της Πάτρας υπάρχουν περί τους 700 μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι αναγκάζονται λόγω οικονομικής δυσκολίας – δυσπραγίας των οικογενειών τους να καταφεύγουν στα Λαϊκά Φροντιστήρια Αλληλεγγύης του Δήμου προκειμένου να αποκτήσουν την γνώση που τους στερεί αυτό εδώ το εκπαιδευτικό σύστημα.

Άρα θεωρούμε ότι αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν. Νομίζουμε ότι η ΝΔ βρίσκει την ευκαιρία με αφορμή την Νομική της Πάτρας να τοποθετηθεί συνολικότερα για τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης και των φοιτητών της, όταν και αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν ιδρύσει και συντηρήσει τμήματα χωρίς υποδομές, χωρίς καθηγητές με υπαρκτά τα προβλήματα της σίτισης, της στέγασης, χωρίς κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Είναι άκρως υποκριτικό, κατά την γνώμη μας, το ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης για το ζήτημα της ανεργίας και το επιχείρημα το ψευδεπίγραφο, κατά την γνώμη μας, που βάζει ότι δήθεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στους απόφοιτους της Νομικής αν δημιουργηθεί κι άλλο τμήμα στην πόλη μας και θα αυξηθεί η ανεργία όταν και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί και θα προωθήσει τα ιδιωτικά κολέγια ως ισότιμο του Δημόσιου Πανεπιστημίου και γενικά και στον τομέα της Νομικής Σχολής και νομίζω ότι η συζήτηση έτσί όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα το επιβεβαιώνει και βεβαίως θεωρούμε ότι υπάρχει ένα θέμα για το ουσιαστικό ενδιαφέρον για το εν λόγω ζήτημα όταν υποστηρίζουν την ίδρυση Σχολών χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς προϋποθέσεις, υποταγμένες σε τοπικά ή μεγαλύτερα συμφέροντα, Θεωρούμε όμως ότι η πρόοδος της επιστήμης και της κοινωνίας δεν χωράει σε λογικές αγοραπωλησίας της γνώσης, επιχειρηματικότητας ή της προσαρμογής της στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Κατά την γνώμη μας χρειάζεται μια ενιαία πανεπιστημιακού επιπέδου ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν που θα παρέχει υψηλού επιπέδου γνώσεις σε επιστημονικά αντικείμενα που απαιτούνται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών πρώτα και κύρια, κατά συνέπεια χρειάζονται χρήματα και Σχολές που θα παρέχουν με ενιαίο πρόγραμμα σπουδών που θα παρέχουν όλη την απαραίτητη γνώση σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο ώστε το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

Κάτω από αυτό το πρίσμα και τις προϋποθέσεις και τους προβληματισμούς που προσπάθησα να θέσω όσο γίνεται συνοπτικά, θα συζητήσουμε στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο και σε ό,τι μας αφορά θεωρούμε ότι είναι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις οι προβληματισμοί και τα καυτά ζητήματα που βάλαμε για την δημιουργία της Νομικής Σχολής στην Πάτρα που εννοείται ότι δεν έχουμε κάποιο λόγο να μην είμαστε δίπλα.

Σας ευχαριστώ πολύ».