Αναγνώριση Τέκνου

(Εκούσια αναγνώριση / Δικαστική αναγνώριση)

Ποιοι φορείς παρέχουν την υπηρεσία

Τμήμα Ληξιαρχείου (Παντανάσσης αρ.30)

Η δήλωση γίνεται είτε στο Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης του τέκνου είτε στο Ληξιαρχείο του τόπου της έδρας του συμβολαιογράφου

Περιγραφή Περιστατικού Ζωής

Αναγνώρισης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων

Σε ποιους απευθύνεται

Σε πολίτες που αναγνωρίζουν τέκνα εκτός γάμου.

Εναρκτήριο γεγονός

Δήλωση της μεταβολής.

Υπόχρεοι προς δήλωση

Οι γονείς του αναγνωρισθέντος τέκνου

Προθεσμία δήλωσης

Εντός ενός μήνα είτε από τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης αναγνώρισης, είτε από το αμετάκλητο της Δικαστικής Απόφασης.

Βραδύτερη δήλωση γίνεται δεκτή από το ληξίαρχο, συνεπάγεται, όμως, τις κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 49 του ν.344/76, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 παρ.15 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α ́88/18.4.2013)

Προσκόμιση δικαιολογητικών

Για εκούσια αναγνώριση :

1. Συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης.

2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο και των δύο γονέων

3. Αίτηση (Χορηγείται από την υπηρεσία)

Για Δικαστική αναγνώριση :

1. α. Θεωρημένο αντίγραφο δικαστικής απόφασης, β. έκθεση επίδοσης, γ. πιστοποιητικό Γραμματείας Πρωτοδικείου (περί μη ασκήσεως ενδίκων μέσων)

2. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριο

3. Αίτηση (Χορηγείται από την υπηρεσία)

Επιπλέον διαδικασία (κατά περίπτωση)

Ενημερωτικά :

Η δήλωση γίνεται είτε στον τόπο γέννησης του τέκνου, είτε στον τόπο όπου γίνεται η αναγνώριση. Σε αυτή την περίπτωση συντάσσεται ληξιαρχική πράξη εκθέσεως.

Άρθρο 1506 Α.Κ. - Επώνυμο του τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του

"Το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του παίρνει το επώνυμο της μητέρας του. Ο σύζυγος της μητέρας μπορεί να δώσει στο τέκνο, με συμβολαιογραφικό έγγραφο, το επώνυμό του στη θέση του έως τότε επωνύμου του τέκνου ή επιπρόσθετα, αν συναινέσουν σ' αυτό, κατά τον ίδιο τύπο, η μητέρα και το τέκνο.

Σε περίπτωση επιγενόμενου γάμου των γονέων του τέκνου εφαρμόζονται ως προς το επώνυμό του, εφόσον αυτό είναι ανήλικο, οι διατάξεις του προηγούμενου άρθρου.

Αν γίνει αναγνώριση, εκούσια ή δικαστική, το ενήλικο τέκνο ή, αν αυτό είναι ανήλικο, οι γονείς του ή και ένας από αυτούς ή ο επίτροπός του δικαιούνται, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την ολοκλήρωση της αναγνώρισης, να προσθέσουν, με δήλωση στο ληξίαρχο, το πατρικό επώνυμο στο επώνυμο του τέκνο. Αν στη δήλωση προβαίνουν οι δύο γονείς από κοινού, μπορούν να προσδιορίσουν το νέο επώνυμο του τέκνου σύμφωνα με τη δεύτερη παράγραφο του προηγούμενου άρθρου".

Παράλειψη δήλωσης ληξιαρχικού γεγονότος

Ισχύουν οι κυρώσεις που προβλέπονται από το άρθρο 49 του ν.344/76, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 παρ.15 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α ́ 88/18.4.2013)

Αναλυτικά :

Για τα γεγονότα που η υποχρέωση της δήλωσής τους γεννάται μετά την ισχύ του νόμου (8-5-2013) :

«Στους υπόχρεους προς δήλωση ενώπιον ληξιάρχου, οι οποίοι παραλείπουν να προβούν στη δήλωση αυτή, επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο: α) ύψους εκατό ευρώ εάν προέβησαν σε δήλωση μετά την παρέλευση της κατά τα  άρθρα 14 παράγραφος 1,  20  παράγραφος 1και  29  παράγραφος 11 μηνιαίας,δεκαημέρου και τεσσαρακονταημέρου προθεσμίας δήλωσης αντιστοίχως και β) ύψους τριακοσίων ευρώ αν προέβησαν σε δήλωση μετά την παρέλευση ενενήντα ημερών από τη λήξη της προθεσμία που προβλέπεται από τα άρθρα αυτά». 

Για τα γεγονότα που η υποχρέωση της δήλωσής τους γεννάται προ της ισχύος του νόμου (8-5-2013),ισχύουν οι προγενέστερες διατάξεις, δηλαδή το άρθρο 49 του ν.344/1976, όπως ίσχυε, ήτοι :

1) Για δήλωση μετά το 30ήμερο : Παράβολο 4,5 €

2) Για δήλωση μετά το 120ήμερο : Παράβολο 13 €

Αποτέλεσμα Διαδικασίας

  • Καταχώριση μεταβολής
  • Έκδοση αντιγράφων ληξιαρχικής πράξης γέννησης με τα νέα στοιχεία

Κόστος Υπηρεσίας

Περιστατικά Ζωής που εξαρτώνται από αυτό

  • Ενημέρωση Δημοτολογίου & εγγραφή τέκνου
  • Έκδοση ΑΜΚΑ
  • Ασφάλιση τέκνου